Piyasadaki en eski yapay tatlandırıcılardan birisi olan ve 100 yılı aşkın bir süredir yiyecek ve içecekleri tatlandırmak için kullanılan sakarin nedir? Sakarin zararlı mıdır? Hangi gıdalarda bulunur?
Sakarin Nedir?
Sakarin yapay ve besleyici değeri olmayan bir tatlandırıcıdır. O-tolüensülfonamid veya ftalik anhidrid kimyasallarının oksidasyonu yoluyla laboratuarda üretilir. Beyaz, kristal toz görünümündedir. Bu tatlandırıcı genellikle şeker ikamesi olarak kullanılır, çünkü kalori veya karbonhidrat içermez. İnsanlar bu tatlandırıcıyı sindirim sisteminde parçalayamaz, bu yüzden herhangi bir değişime uğramadan vücuttan atılır.
Normal şekerden 300-400 kat daha tatlıdır, bu nedenle tatlı tadı elde etmek için az miktarlarda kullanılır. Ancak ağızda tatsız, acı bir tat bırakabilir. Bu yüzden sakarin sıklıkla diğer düşük veya sıfır kalorili tatlandırıcılarla karıştırılarak tüketilir. Örneğin, sakarin bazen diyet içeceklerde yaygın olarak bulunan bir başka düşük kalorili tatlandırıcı olan aspartam ile karıştırılır. Paketli gıdalarda bu maddenin kullanımı oldukça yaygındır. Çünkü bu tatlandırıcı oldukça uzun bir raf ömrüne sahiptir. Üretimden uzun süre sonra bile güvenli bir şekilde tüketilebilir.
Sakarin Sağlığa Zararlı mıdır?
Sağlık yetkilileri, sakarinin insan tüketimi için güvenli olduğu konusunda hemfikirler. Bu maddeyi güvenli bulan kurumlar arasında Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) bulunmaktadır.
1970’lerde, bazı çalışmalar yapay tatlandırcı tüketiminin hayvanlarda mesane kanseri gelişimine neden olduğunu ileri sürmüştür. Ancak ilerleyen ve insanlar üzerinde yapılan gözlemler bu tatlandırıcının tüketimi ile kanser riski arasında herhangi bir bağ olmadığını kanıtlamıştır. Bu tatlandırıcıyı kanser gelişimine bağlayan sağlam kanıtların bulunmamasından dolayı, sınıflandırması “insanlarda kanser riskine neden olmaz” olarak değiştirildi. Yine de, sakarini kansere bağlayan kanıt bulunmamasına rağmen, birçok uzman gözlemsel çalışmaların risk olmadığını doğrulamak için yeterli olmadığını düşünüyor. Bu nedenle, günümüzde bir çok insan bu tatlandırıcıyı kullanmaktan kaçınmaktadır.
Sakarin Nerelerde Bulunur?
Bu tatlandırıcı birçok diyet yiyecek ve içecekte bulunur. Aynı zamanda sofra tatlandırıcısı olarak da kullanılabilir. Sakarin hem granül hem de sıvı olarak bulunabilir. Granül olarak satılan formları genellikle çay ve kahvelere tatlandırıcı olarak eklenebilir. Bu tatlandırıcının karşıma en çok çıktığı ürünlerin başında yapay olarak tatlandırılmış içecekler gelir. Ancak bu içeceklere sakarin eklenmesinin bazı limitleri bulunmaktadır. Ayrıca sakarin genellikle unlu mamuller, reçeller, jöle, sakız, konserve meyve, şekerleme, paket kuruyemişler, tatlı soslar ve salata soslarında kullanılır.
Diş macunu ve gargara dahil kozmetik ürünlerinde de bu tatlandırıcı bulunabilir. Ek olarak, ilaçlarda, vitaminlerde ve ilaçlarda yaygın olarak kullanılan bir bileşendir. Avrupa Birliği’nde, yiyecek veya içeceklere eklenen sakarin, beslenme etiketi üzerinde E954 kodu ile olarak tanımlanır.
Kilo Vermeye Yardımcı Olur mu? Günlük Ne Kadar Tüketilebilir?
FDA, kabul edilebilir günlük sakarin alımını 5 mg/kg olarak belirlemiştir. Bu, 70 kg ağırlığında bir kişinin günlük 350 mg bu tatlandırıcıdan tüketebileceği anlamına gelmektedir.
Şekeri düşük kalorili bir tatlandırıcı ile değiştirmek kilo vermenize yardımcı olabilir ve sizi obeziteye karşı koruyabilir. Bunun nedeni, insanların beğendikleri yiyecek ve içecekleri daha az kalori ile tüketmelerini sağlamasıdır. Bununla birlikte, bazı çalışmalar sakarin gibi yapay tatlandırıcıların tüketilmesinin aslında açlığı, yiyecek alımını ve kilo alımını artırabileceğini söylemektedir. Bir gözlemsel çalışma 78,694 kadını takip etmiş, yapay tatlandırıcı kullananların, kullanmayanlardan yaklaşık 0.9 kg daha fazla kilo aldıkları belirlenmiştir.
Bununla birlikte, son zamanlarda yapılan yüksek kaliteli bir çalışma yapay tatlandırıcılar ve gıda alımını ve vücut ağırlığını nasıl etkilediğiyle ilgili tüm kanıtları gözden geçirdi. Genel olarak, şekerin sıfır veya düşük kalorili tatlandırıcılarla değiştirilmesinin kilo alımına neden olmadığı sonucuna varılmıştır. Yani tatlandırıcı kullanmak düşük kalori alımı (ortalama yemek başına 94 daha az kalori) sağlar.
Kimler Tüketmeli?
Sakarin genellikle diyabet hastaları için bir şeker alternatifi olarak önerilmektedir. Bunun nedeni, vücudunuz tarafından metabolize edilmemesidir. Bu nedenle, vücudunuzu değişmeden atılır ve rafine şeker gibi kan şekeri seviyelerini etkilemez. Bazı kısa süreli çalışmalar da, şekerin yapay tatlandırıcılar ile değiştirilmesinin kan şekeri kontrolüne yardımcı olabileceğini göstermektedir. Şeker tüketimi diş çürüklerinin en önemli nedenlerinden birisidir. Diş çürüğü problemleri yaşayanlar yapay tatlandırıcılar kullanabilir. Çünkü bu tatlandırıcılar sofra şekeri gibi ağızda asite fermante edilmez.
Ayrıca bazı çalışmalar yapay tatlandırıcıların bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakterilerin sayısında bir azalmaya neden olabileceğini bulmuştur. Bu durumda önerilen miktardan fazla miktarda yapay tatlandırıcı kullanımının bazı bağırsak hastalıklarına neden olabileceğini ve kan şekeri seviyelerinde değişikliğe neden olabileceğini göstermektedir. Kurumlar tarafından belirlenen limitlerde yapay tatlandırıcı kullanımının ise sağlığa olan zararlarını kanıtlayan bir çalışma bulunmamaktadır.